вторник, 8 марта 2011 г.

Недоречна людина



(Увага! стаття містить невеликий спойлер..)
Саме так називається один з фільмів Йенса Ліена. Цей фільм вважають унікальним по собі, та одним з неперевершених. «Недоречна людина» - це людина, яка не повинна бути в даному місці, ця людина каже недоречні речі, і взагалі, вона заважає іншим...


Практично такою людиною був головний герой фільму на ім’я Андреас. На початку фільму він приїжджає чи то до міста, чи то до країни, сам не розуміючи куди він попав. Через деякий час він розуміє, що потрапив у інший світ, з якого не можна вибратись.


Навіщо?

Головний герой приїхав у новий світ, де все знаходиться у злагоді та порядку. Йому навіть це подобається.
(Тут трошки грошей готівкою, поки не відкрили тобі рахунок)

Звичайно, кожній людині подобалась би улюблена робота, за хорошою зарплатою, і ще до того ж начальник постійно про тебе піклується, і питає «Андреас, у тебе все добре? Можливо у тебе забагато роботи? Тобі подобається робоче місце?». Чоловік з радістю приймай усі, такі величні, дари світу.

Невдовзі він собі знаходить дівчину, з якою далі живе. Походу цих подій він знаходить у цьому світі щось незрозуміле. Перша картина, яка дійсно шокує глядача це людина, яка покінчила життя самогубством.




Головний персонаж фільму спочатку дивиться на це з острахом, надалі на його лиці прослідковується лише подив. Він дивується із-за того, що усі оточуючі люди не бачать цього, не бачать калюжу крові, людину яка висить на металевому заборі з гострим закінченням. На очах у чоловіка приїхав білий автомобіль, з нього вийшли пара чоловіків вони зняли неживого, все витерли, і почистили асфальт від великої калюжі крові, і поїхали у невідомому напрямку.

Далі Андреас закохується у іншу жінку, звичайно все було не надто романтично. Із своєю коханкою він починає таємно зустрічатись. Надалі він каже Анні-Бріт (жінці, у яку був раніше закоханий), що він більше її не кохає, і що він знайшов іншу. 


Він закохався у жінку на ім’я Інгеборг. Інгеборг – невдовзі його докорінно розчаровує, оскільки вона має не одного такого чоловіка як Андреас.


Надалі у фільмі присутнє дійсно непояснювальне дійство, Андреас можливо сам захотів покінчити так своє життя, щоб не мучитись у цьому світі.




Але це ще не кінець фільму після всього цього він лишається живий і до того ж без жодної подряпини.

Надалі головний герой знаходить можливий вихід з цієї ситуації, він почув, або навіть відчув те місце де знаходиться той світ, з якого він приїхав. 


Нажаль, туди дійти йому не дозволили, хоча він вже куштував смачний пиріг, відчував увесь його аромат.

Кінцівка фільму споріднюється з великою загадковістю. Я до цих пір не можу збагнути, у чому сенс такої кінцівки.




З ходу моєї розповіді можна ще підняти декілька фактів, це наприклад те, що він був не один такий, існують у тому світі ще люди, які думають так само як і Андреас.

Чому він не поїхав назад? 
У фільмі є той момент коли він намагається поїхати назад, до дому, йому це не вдалось.




Якщо Ви подивитесь цей фільм, Вас заповнять великі роздуми.


Що сценарист хотів показати? Тут припущень може бути багато, можливо це те місце де все ідеально(рай), тут немає ні емоцій, ні переживань, навіть яскравих кольорів тут не знайти. Можливо сценарист хотів показати, наскільки було б «добре», якби ми жили в ідеальному світі. Одна із жінок хотіла переконати головного героя: 









«Більшість людей тут щасливі» - говорила вона йому. А він все рівно був для них «недоречною людиною».



Бажаю приємного перегляду!








Комментариев нет:

Отправить комментарий